Toksik İlişki Nedir? Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?

Toksik İlişki Nedir? Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda çok fazla konusu geçen bir kavramdır toksik ilişki. Hepimiz ilişkilerimizin bizi olumlu yönde etkileyip, geliştirmesini isteriz. Ancak bazı durumlarda bu istediğimiz gibi gitmemektedir. Bu nedenle son zamanlar da ortaya çıkan toksik ilişki kavramının ne demek olduğu merak konusudur. Bunun dışında toksik ilişki nedir? Toksik ilişki de en çok yapılan davranışlar nelerdir? Toksik ilişki sırasında en çok söylenilen sözler nelerdir? Toksik İlişki psikolojisi? Toksik bir ilişkiden nasıl kurtulur? sorularına cevap aranmaya başlanmaktadır. Hal böyle olunca bizde bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte o detaylar…

Toksik İlişki Nedir?

İlişkiler kurulurken her iki tarafa da iyi gelmesi temennisi ile kurulmaktadır. Ancak bazı durumlarda ne kadar bu yönde bir eğilimle kurulan ilişki de olsa ya en başından beri zorlama yoluyla devam eder. Ya da zaman geçtikçe ortaya daha olumsuz davranışlar çıkar. İşte toksik ilişki de ilişki esnasında partnerlerin fiziksel yada ruhsal olarak birbirine zarar vermesi durumudur. İlişkilerde kesinlikle kaçınılması gereken bir durumdur. Çünkü zaman içerisinde bu durum insanın kendisini suçlamasına ve sürekli her durumda kendisini sorgulamasını beraberinde getirir. İlişkilerin temelinde birbirine iyi geleme durumu vardır. Ancak toksik ilişkilerde tam tersi iki tarafta birbirine iyi gelmez hatta birbirine zarar verir. Bu durumda sizi hayatınızın her alanında olumsuz etkilediği gibi sizi olduğunuz bireyden olumsuz yönde daha farklı bir birey haline getirir.

Hayatına alacağınız sevgili adayınızla her zaman her an mutlu olmayı, mutsuz anlarınızı bile en saygılı ve birbirinize karşı kırıcı olmadan geçirmeyi planlarsınız. Bu durum normal ilişkilerde böyledir. Ancak toksik bir sevgililikte bu durumun tam tersi davranışların ortaya çıktığını göreceksiniz. Zaman içerisinde ilişki sırasında ruhunuzun zehirlendiğini size hissettirir. İlişkide sevgi, saygı, empati, hoşgörü ön planda değil tam aksine hakaretler, ağlamalar, öz güveni kaybetme, kendi benliğini yitirme duyguları ilişkinin temel duyguları haline gelir. Bu psikolojideki bir insanda kendisini iyi hissedemez ve depresif bir hale bürünür. Bu durumda normal hayatlarını sürdürürken ki tüm rutin işlerine bile yansır. Bu durumu anlamının yolu ise kendinizi ilişki sırasında aşağılanmış ve değersizleştirilmiş hissediyorsanız  ya da size olumlu özelliklerden çok olumsuz özellikler katıyorsa ve sizi anlamak için çaba sarfetmeyip sadece yargılıyorsa sevgiliniz ne olursa olsun toksik bir sevgili demektir.

Toksik İlşki Belirtileri Nelerdir?

  • İlişki sırasında her ne olursa olsun adım atan taraf sizsinizdir. Ya da olumsuz durumları düzeltmek için sadece sizin çabanız gerekir.
  • Sağlıklı iletişim kurmak yerine duygusal düşünce yoğunluğunun daha fazla olduğu ve öfke durumunun kontrol edilemediği görülür.
  • Partnerimizin bize karşı davranışları aşılayıcı, saygısız ve her konuyu eleştirir nitelikte olur.
  • Toksik ilişkilerde en çok görülen davranışlardan biri karşıdaki kişinin kıskanma adı altında her hareketini kısıtlamaya ve kontrol etmeye çalışma dürtüsüdür.
  • Hevesle alacağımız yeni kararlar karşısında destek olmak yerine bizi sürekli olumsuz duygulara kaplar.
  • Sevgi, saygı, rahatlık ve yakınlık duygularının önüne öfke, mutsuzluk, sinir, kıskançlık, güvensizlik, endişe duyguları geçmektedir.
  • Değer verilmeyen bir ilişki ve haklı durumlarda bile haksızmış psikolojisi hissettirilmektedir.
  • Tehdit etmeler ve yalan söylemeler oldukça fazladır.
  • İlişkinin merkezinde kendisinin olduğunu ve onsuz bir hiç olduğu algısını yaratmaya çalışır.

Bunun dışında toksik ilişkiler de ruhsal ve fiziksel şiddet ön plandadır.

Toksik bir ilişkinin içinde olan bireyler bazen bu durumu hemen fark edemezler. Ancak etraftaki yakın çevrelerinden gelen önerilere bir nevi kulak verip ilişkilerin sık sık gözden geçirilmesinde fayda vardır. Çünkü bu içinde bulunulan durum uzun yada kısa sürelide olsa bireylere ciddi zararlar verir.

Toksik İlişki Sırasında  En Çok Söylenen Sözler Nelerdir?

Toksik bir sevgililikte partnerler birbirlerini küçük düşürücü ve aşılayıcı hareketlerde bulunur .O nedenle en çok söylenilen sözler arasında sen nereden bileceksin, bıktım artık senden, yine mi aynı konula yeter artık, sürekli boş konuşuyorsun.Cümleleri sıklıkla tekrarlanmaktadır.

Toksik İlişkiyi Anlamanın Yolları Nelerdir?

İlişki sırasında baskı duygusu ön plandadır. Bunun yanında sergilenen hareketler sonucu suçlanmalara maruz kalırsınız ve aslında o ilişkide mutlu olmadığınızı bilip bazen kendinize ifade edemezsiniz, bazen ifade etseniz bile ilişkiyi sonlandırıp ondan kopamazsınız.

Anlatılan olaylar karşısında ya da yaşanan durumlar karşısında ağzınızdan “aslında o iyi biri” ya da “normalde böyle değildi” cümlelerini sıklıkla duymaya başlarsınız. Karşınızdakine karşı partnerinizi her konuda savunma içerisinde bulunursunuz ve onu eleştirmek istemezsiniz, her ne olursa olsun ondan vazgeçememe duygusu ön planda gelir.

Toksik ilişkiler de kullanılan bir diğer cümle ise “aslında beni seviyor” cümlesidir. Sevgi insana iyi gelen bir şeydir ve bir insan karşısındakini gerçekten seviyorsa ne yaparsa yapsın ona iyi gelmesini ister. Bu nedenle yapılan olumsuz davranışların sonunda aslında beni seviyor gibi cümleler sadece insanın kendisini kandırmasından ibarettir.

Sevgi üzerinden bir ilişki değilde alışkanlık ve bağlanma duygusunun hakim olduğu bir ilişki haline dönüşmüştür.

Zarar verildiği halde ilişki olsun diye zorlanır ve bitmesi itiraf dahi edilemez.

Bunun dışında toksik ilişkilerde görülen bir diğer davranış şekli de, partnerini sürekli incitip daha sonrasında ondan bir şekilde özür dilemek ve aslında seni seviyorum cümlesi kullanmaktadır. Bu durum bu ilişkilerde rutin haline gelmiştir.

Yaşadığınız ilişkiyi sonlandırmanın neden zor olduğu sorusunu sorup kendinize cevaplar bulabilirsiniz.

Toksik İlişkiden Kurtulma Yolları Nelerdir?

Toksik ilişkiden kurtulmak kısa vadede sizi mutsuz edebilir. Ancak uzun vadede bu durum size İyi gelecektir. Bunu tek başınıza yapamıyorsanız bir psikolojik danışan eşliğinde yapmanız mümkündür. Bu nedenle her ne olursa olsun bu ilişkiden kurtulmak sizi daha rahatlamış hissettirecektir.Terapiler uzmanlar kontrolünde gerçekleştiği için uzmanın size soracağı sorular karşısında belki ilişki sırasında size iyi gelmeyen ancak kendinize itiraf edemediğiniz şeyleri gün yüzüne çıkarma fırsatı sağlamaktadır. Toksik ilişkiden kurtulmak için öncelikle aile yaşantınızı, karşınızdakine nasıl bağlılık gösterdiğinizi, sizin için sevgi ve ilginin ne demek olduğunu ve bundan önceki ilişkilerinizin nasıl olduğu sorularına cevaplar aramanız gerekmektedir.

  • İlişkiniz sırasınca size nelerin sorun olarak geldiğini düşünün ve listesini yapın,
  • İlişkideki rolünüzün ne olduğu konusunu yakınınlarınızla paylaşın,
  • İhtiyaç ve ilişki sırasında hissettiğiniz duyguları ifade edin,
  • Sizin hangi ihtiyaçlarınızın olduğunu ve partnerinizin hangi ihtiyaçlarınızı karşıladığını düşünün,
  • İlişkinin sosyal hayatında nasıl değişikliklere neden olduğunu düşünün ve önceki sosyal hayatınızla şimdikini karşılaştırın
  • Tüm bunlara verdiğiniz cevaplar aslında sizin nasıl bir ilişki içerisinde olduğunuz konusunda size yol gösterecektir.

Toksik İlişki Psikolojisi Nedir?

Bu tarz düşünen insanları değiştirmek zordur. Bu konuda değişim insanın kendisinde başlar ancak toksik ve zehirli bir düşünce yapısına sahip olan insanlar bu yaptıkları davranışların doğru olduğunu ve aslında yaptıkları davranışlardan keyif aldıkları için bunu değiştirmeniz mümkün değildir.

Anlatılan olaylar karşısında her ne olursa olsun sizi suçlu hissettirip, olayı anlamaktan kaçınırlar. İlişkinin bitmesini istemezler. Çünkü içinde bulunulan durumun karşı tarafın kabul ettiğini gördükçe aslında bu durumdan daha da keyif alırlar.

Toksik bir ilişkiden kurtulmanız size her ne olursa olsun iyi gelecektir. Çünkü ilişkilerin temelinde saygı, sevgi, hoşgörü, empati ve insanların birbirine iyi gelme duyguları hakimdir. Ancak toksik ilişkide bu duyguların çoğunu daha olumsuz duygular alır. İlişki sizi yoran bir şey değilde kendiliğinden akıp giden bir şey olmalıdır. Unutmayın keyif alamadığınız bir ilişki aslında ilişki olmaktan çıkmıştır.

 

 

 

 

 

Ne düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Çekicilik Kavramı Nedir? Erkekler Nasıl Çekici Olur?

    Afrodizyak Nedir? Afrodizyak Etkili Parfümler Nelerdir?